• Wat wij doen

  ONZE STEUNPROGRAMMA'S IN 2021

  GERA MALI & PARTNER AMIU

  • Gratis operatiecampagne voor mensen met een lip- en gehemeltespleten in Noord-Mali van 9 tot 23 oktober 2021, in samenwerking met de NGO HORIZON VERT en DE GAO HOSPITAAL.
  • Gynaecologische consultaties voor ontheemde vrouwen (van 15 tot 61 jaar) in GARANTIGUIBOUGOU, in samenwerking met het secundair centrum voor burgerlijke stand van GARANTIGUIBOUGOU-BAMAKO, November 2021.
  • Dag van deelname aan de eerste editie van het Malinese forum van humanitaire actoren- bamako, nov. 2021
  • In November 2021, in samenwerking met de NGO Horizon-Vert-SENOU, activiteit van het verzorgen van mond- en tandspreekuur en schenking van schoolkits, borstels en tandpasta aan de deminusleerlingen van de IDRISSA Traore School in Senou, Bamako.
  • Overhandiging van kleren aan ontheemde kinderen op de site van GARANTIGUIBOUGOU, in samenwerking met de NGO HORIZON-VERT-BAMAKO, december 2021

  GERA - UGANDA

  GERA UGANDA trachtte de sociale problemen veroorzaakt door de COVID-19-pandemie op te lossen door de volgende doelstellingen te verwezenlijken. Bewustmaking van de rechten van tienermoeders op het gebied van seksuele gezondheid en bescherming van door COVID-19 getroffen tienermoeders tegen stigmatisering en misbruik; en bevordering van menstruele hygiëne onder door COVID-19 getroffen tienermoeders. GERA UGANDA richtte zich op plattelandsgemeenschappen in het JinJa-gebied met hoge percentages tienermoeders en voortijdige schoolverlaters onder meisjes, wier aantal aanzienlijk was gestegen als gevolg van de lockdown-maatregelen van de regering om de COVID-19-pandemie in te dammen. GERA UGANDA voerde haar programma's uit via gezondheidskampen om seksuele gezondheidsproblemen aan te pakken. Het team begon met outreach-activiteiten voor tienermoeders in plattelandsgemeenschappen rond de stad Jinja. Het werk in deze gemeenschappen werd uitgevoerd in samenwerking met ESLA UGANDA, een organisatie die zich inzet voor de heropvoeding van tienermoeders. Het programma voor tienermoeders zal in heel 2021 gericht zijn op 150 huishoudens met tienermoeders.

  ANDERE LANDEN

  Democratische Republiek Congo (DRC)

   

  Mobilisatie van de gemeenschap voor HIV/AIDS-preventie in mijnbouwgebieden van Kasaï; project voor bijstand aan en rehabilitatie van HIV/AIDS-overlevenden in Oost-Kasaï door middel van steun voor microfinanciering; voedingsproject in de gezondheidszone Tshilenge van Oost-Kasaï.

   

  Burundi

  In 2021 heeft Gera Burundi een responsplan voor pandemiebeheer en -bestrijding uitgevoerd. Bewustmaking van het belang van het naleven van barrièremaatregelen. Gezondheidswerkers worden voorgelicht over het beheer van COVID-19 en het belang van het gebruik van een saturometer om vitale parameters te meten. Gezichtsbeschermers en medicijnen (ringerlactaat en nacl 0,9 procent) werden uitgedeeld. Dit gebeurde met de hulp van COPED, een non-profit groep die meer dan 80 gezondheidscentra op het platteland beheert.

  Gera Burundi heeft aan Cerealis (een fabriek die meel voor pap produceert) een formule verstrekt voor verrijkt meel op basis van pinda's om de voedselonzekerheid te bestrijden.

 • PROJECTEN

  STOP COVID-19 IN AFRIKA
  KAYA, BURKINA FASO

  Sinds april 2020 heeft de vereniging AIGSD in Kaya (de regio Centre North van Burkina Faso) in partnerschap met GERA de kwetsbare bevolkingsgroepen geholpen om zich te beschermen tegen blootstelling aan het Coronavirus (COVID-19). Er is bezorgdheid geuit (sensibilisatie en opleiding), vooral door de IDP-bevolking en de gemeenschappen, over barrières en preventieve maatregelen met betrekking tot het COVID-19. De meest behoeftige bevolkingsgroepen hebben schenkingen van persoonlijke handwasmiddelen ontvangen.

  STOP COVID-19 IN AFRIKA
  YOPOUGON & PORT BOUET 2, COTE D'IVOIRE

  In juni 2020 heeft GERA-CI in Port-Bouet 2 Yopougon, Abidjan la cote d'Ivoire, donaties gedaan aan de medische voorzieningen van Port-Bouet 2 Yopougon voor de behandeling van COVID - 19, Onze medische teams hebben de follow-up gedaan van patiënten met de chronische ziekte die kwetsbaarder zijn voor COVID - 19. Ook hebben wij gemeenschapsgezondheidswerkers opgeleid om huishoudens bewust te maken van de definitie van gevallen, symptomen, en preventiemaatregelen voor COVID - 19.

  STOP COVID-19 IN AFRIKA
  KINSHASA, DRC

  In 2020 werkte GERA DRC samen met het ministerie van Volksgezondheid op het niveau van twee gezondheidszones, namelijk Kikimi en Kingabwa in de stad Kinshasa, als onderdeel van de reactie tegen covid-19. Onze activiteiten omvatten opleiding en bewustmaking inzake preventieve maatregelen tegen covid-19. Deze 2 gezondheidszones hebben ook geprofiteerd van de schenkingen van materiaal op het gebied van hygiëne.

  STOP COVID-19 IN AFRIKA
  JINJA, OEGANDA

  GERA - UGANDA is in april 2020 begonnen met een COVID -19 noodhulpactie in de stedelijke sloppenwijkgemeenschap van Masese -3 Village in Jinja City, getiteld het: COVID-19 SOCIO-ECONOMISCH RESPONS PROJECT (CSERP). Het CSERP was gericht op de sociaaleconomische uitdagingen waarmee de meest kwetsbare groepen van stedelijke armen (vrouwen, kinderen, mensen met HIV/AIDS, en mensen met een handicap) worden geconfronteerd als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Distributie van voedselhulp: In de maand april 2020 heeft een team van vrijwillige medewerkers van GERA-UGANDA een voedseldistributie gehouden om de meest kwetsbare gezinnen in Masese - 3 Village te steunen. Psycho-sociale steun huisbezoeken: Na de versoepeling van de bewegingsbeperkingen door de regering is het vrijwillige personeel van GERA - UGANDA begonnen met huisbezoeken aan gezinnen die getroffen zijn door gendergeweld, oudere personen en gezinnen met een vrouw aan het hoofd in de sloppenwijk Masese - 3. Communicatie over gender-gerelateerd geweld: GERA UGANDA ontwikkelde gender-responsieve boodschappen om de doelgemeenschappen bewust te maken via communicatiekanalen op gemeenschapsniveau. Deze activiteit werd uitgevoerd via het bureau van de voorzitter van de gemeenteraad 1 om in de gemeenschap mechanismen op te zetten voor het oplossen van huiselijk geweld en gendergerelateerd geweld om de toename van COVID-19-gerelateerde gevallen van huiselijk geweld aan te pakken.

  PROJECT MOEDERSCHAP AFRIKA
  LOUDA, BURKINA FASO

  In Burkinabe Faso zijn sinds 2018 verschillende zorginstellingen gesloten wegens het aanhoudende gewapende conflict. De weinige bestaande hebben het moeilijk gehad, en goede kraamzorg is vaak niet gegarandeerd vanwege de slechte infrastructuur. De stad Louda ligt in de provincie Samentenga, in de noordelijke centrale regio van Burkina Faso, en in het plattelandsdistrict Boussouma. In de maand mei van 2020 zijn de kraamkliniek en het farmaceutische depot door de GERA hersteld, met als doel ervoor te zorgen dat vrouwen gemakkelijk toegang hebben tot gezondheidsdiensten voor seksuele en reproductieve behoeften en de obstakels weg te nemen die de toegang van vrouwen tot adequate gezondheidszorg belemmeren.

 • PRESENTIE

   

  België, Burkina Faso, Burundi, Tsjaad, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Frankrijk, Guinee, Liberia, Mali, Nigeria, Niger, Kenia, Oeganda, VS